2012. november 2., péntek

Biológiai összehasonlítás 1. rész

Ma egy új "rovat" születik. Ide fogom írni az állatokat amiket gyakran összekevernek. Egy csomó helyen láttam ilyeneket. A csúcs az volt amikor egy magazinomban írtak a lajhárról és tudjátok mit raktak be képnek?Egy HÖRCSÖGÖT! Gondolom ez alap, ezt valószínűleg csak a nagyon....izék keverik össze. Nem akarok senkit sem megbántani,elvégre nem úgy születünk hogy azonnal mindent tudunk,de aki ennyire nem tud megkülönböztetni egy hörcsögöt és egy lajhárt az ne írjon cikket róla. Kezdetnek a hörcsögről és a tengerimalacról fogok írni(Mindkét állatfajnak boldog gazdija vagyok :))

Hörcsög VS Tengerimalac!

Hörcsögök.
Soha ne ébreszd fel az alvó hörcsögöt!
Könnyen agresszívvá válik ha nem piheni ki magát rendesen. A hörcsögök nagyon szorgos kis állatok és nappal általában 1 órát vannak fenn és 2-3órát alszanak. ez az alap. Persze a hörik sem időmérő eszközök,ezért ettől többnyire eltérnek. Éjszakai állatok,nappal rendesen szunyálnak itt léphet érvénybe az órás dolog. Este nagyon aktívak,többnyire zajos állatok. Főleg a "mókuskerékkel". A miénk kifejezetten imádja tekerni, főleg akkor amikor baromira nyikorog. Amikor anyával tévét nézünk mindig nekiáll tekerni. Ha lerakjuk magunk elé egy székre , olyankor abbahagyja és nagyon nézeget. Persze az én hörim egyéniség mint minden más hörcsi. Nem szabad egyfajta sztenderdet rájuk húzni,mert nagyon sok esetben eltérnek ettől. Visszakanyarodva nagyjából 14 órát tölt alvással egy nap. Egyedüli állat, nem szabad többet tartani egy ketrecben ,kivéve ha testvérek, esetleg már a kisállat kereskedésben is együtt voltak. Akkor sem szabad 3 napnál tovább elválasztva tartani őket ,mert beindul a területvédő ösztönük és finoman szólva kinyírják egymást. A hörcsögök nagyon szapora állatok,nem érdemes hobbiból szaporítani őket,vagy hímet és nőstényt együtt tartani,hogy a hörinek legyen társasága,mert nincs szüksége rá.


A hörik gyakran két lábra állnak hogy körbeszimatoljanak. Sokkal jobb szaglásuk van mint  a kutyáknak :).









Nem kell megijedni akkor sem ha mindent a pofazacskójába töm. Képes elraktározni a testsúlya felét. Ha 1-2 nap múlva semmi nem marad a tányérban ,esetleg a tányér tűnik el akkor sem fog a hörcsög éhen halni,csupán mindent elrejtett a ketrece különböző pontjaiba és/vagy eltemette a tányérját.


Enni hörcsög,esetleg törpehörcsög tápot adhatunk neki fajtától függően. Lehet extra fehérjebevitelként sajtot és lisztkukacot adni neki.









_____________________
Tengerimalacok:
A hörcsögöktől eltérően testük zömökebb.Őket párban KELL tartani mivel szükségük van arra hogy érezzék egymás szagát,hallják egymás hangját.A csoportjaikban szigorú rend uralkodik,kamaszkorban előfordulhatnak hatalmi harcok,továbbá akkor amikor először összekerülnek.Egynél több hímet nem szabad együtt tartani nősténnyel,mert súlyosan megsérülhetnek,akár meg is halhatnak a hatalmi harcok során. 
Egy kényes kérdés :A tengerimalacom vajon homoszexuális? Gyakran előfordul az azonos neműeknek való udvarlás. Én ilyenkor megrázom a ketrecet egy kicsit hogy térjenek már észhez. Ez egy pillanatnyi zavarodottság,amely azonos nemű környezetben gyakran előfordul. A hörcsikhez hasonlóan minden tengerimalac egyéniség.

A felemelés módja


A tengerimalacok egyetemes kedvence az uborka. Ha viszont állandóan azt esznek hasmenést kapnak. Viszont imádják!


Előfordulhat hogy úgy érzik a másik szájában lévő kaja finomabb.:)














További szép napot!
Sakura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése